En ny rapport fra Epinion viser, at naturen, trygheden og nærheden til familie er blandt de vigtigste grunde til, at tidligere esbjergensere overvejer at vende hjem efter endt studie. Alligevel vælger mange at blive i deres studieby, når uddannelsen er afsluttet. Analysen peger på, at tiden omkring studiets afslutning er det tidspunkt, hvor flest er åbne for at flytte tilbage – og det kan indikere, at en manglende åbenhed over for nyuddannede uden erhvervserfaring er en barriere, der afholder flere fra at vælge Esbjerg.
Homecomers-undersøgelsen er iværksat af Education Esbjerg, Business Esbjerg og Esbjerg Kommune – og resultaterne viser blandt andet, at virksomhederne kan spille en nøglerolle, hvis flere unge skal lokkes hjem:
“Vores fokus er at få flere unge til at vælge Esbjerg som studieby – men lige så vigtigt er det, at byen opleves som et attraktivt sted at starte sit arbejdsliv, også hvis man har studeret et andet sted. Derfor er det afgørende, at virksomhederne bliver bedre til at få øje på og tage imod nyuddannede med åbne arme,” siger Anne Sofie Skou Jessen, Director of Company Partnerships hos Education Esbjerg.
Et afgørende tidspunkt – og en overset mulighed
Rapporten peger på, at unge især er åbne for at vende hjem i tiden omkring afslutningen af deres uddannelse. Det er ofte i denne livsfase, at mange stifter familie og søger stabilitet – og derfor også overvejer, hvor de ønsker at slå sig ned. Men netop her oplever flere, at erhvervslivet i Esbjerg ikke i tilstrækkelig grad matcher deres behov som nyuddannede.
Selvom mange har lyst til at vende hjem, ender de med at blive i studiebyen, hvor de allerede har fået job, netværk og etableret sig. Det er en overset mulighed for Esbjerg – og et område, hvor der er potentiale for at styrke indsatsen.
Ud over behovet for at byde nyuddannede velkommen i erhvervslivet, peger rapporten også på et behov for flere og mere attraktive praktikpladser under selve uddannelsen.
I starten af april blev rapportens konklusioner præsenteret for en række interessenter – herunder medlemsvirksomhederne i Education Esbjerg.
“Noget af det, vi som virksomheder kan blive bedre til, er at tilbyde attraktive praktikforløb. Det giver de unge mulighed for at få en god oplevelse med en lokal virksomhed – og det øger chancen for, at de bliver og udvikler deres karriere her,” siger Mikkel Stephansen, Lead HR Business Partner hos Semco Maritime, der er en af Education Esbjergs medlemsvirksomheder.
At vende hjem skal være et tilvalg – ikke et kompromis
At unge søger ud for at drømme stort og afprøve sig selv er en naturlig og vigtig del af livet. Men for at flere skal vælge at vende hjem, skal det opleves som et aktivt og attraktivt tilvalg – ikke som en plan B.
Homecomer-analysen peger på, at det kan have stor betydning, at fortællingen om Esbjerg som studie- og karriereby bliver formidlet tidligere og mere tydeligt – både til dem, der bliver, og dem, der rejser ud. Mange tidligere esbjergensere overvejer nemlig at vende tilbage på et senere tidspunkt i livet, særligt i overgangen fra studie til arbejdsliv.
“Vi skal ikke begrænse unges ambitioner – tværtimod. Men vi skal sikre, at Esbjerg er med i overvejelserne, når de vælger, hvor de vil skabe deres fremtid. Det kræver, at vi tør tænke langsigtet og investere i relationen – også mens de er væk,” siger Lone Saaby, direktør for Education Esbjerg.