Bag kvote-2 ansøgningstallene til Esbjerg gemmer der sig både positive og negative historier. På Aalborg Universitets uddannelser er der en flot fremgang på over 15 pct., hvilket især trækkes op af de engelsksprogede bacheloruddannelser. Og også på maskinmesteruddannelsen på FMS i Esbjerg vender kurven igen opad med en fordobling af ansøgertallet i 2024 sammenlignet med 2023.
På SDU er der ligeledes fremgang på bacheloruddannelsen i erhvervsøkonomi, mens den populære jurauddannelse, der blev oprettet i 2023, fortsat opretholder det høje ansøgerniveau. EASV oplever et mindre fald i ansøgertallet, hvilket dog skal ses i lyset af en markant fremgang i 2023. Samtidig har man på EASV haft et meget stærkt vinteroptag i 2024, hvor især online-uddannelserne er attraktive blandt de nye studerende.
Det er især de velfærdsrettede professionsuddannelser på UC SYD, der ligesom resten af landet, fortsat oplever et fald i antallet af ansøgere. Esbjerg er i den henseende særligt hårdt ramt på pædagoguddannelsen og sygeplejerskeuddannelsen, hvor ansøgertallene er faldet med henholdsvis 40 pct. og 28 pct. sammenlignet med 2023. Til gengæld oplever socialrådgiveruddannelsen en fremgang på 9 pct., der især skyldes den populære online-version af uddannelsen.
Det er meget bekymrende, at ansøgertallene til velfærdsuddannelserne fortsat er nedadgående. Der en tendens, vi ser på landsplan, men som gør sig stærkere gældende i Sydvestjylland. Vi skal have vendt udviklingen, da det er afgørende for områdets fremtid, at vi kan uddanne dygtige lærer, pædagoger, sygeplejersker og socialrådgivere lokalt i regionen
Jesper Frost Rasmussen
”Regeringen ventes at lancere et udspil til en reform af velfærdsuddannelserne senere på foråret. Det vil være at udvise rettidig omhu at bruge anledningen til nytænke uddannelserne og sikre dem tilstrækkelige ressourcer, så der kan skabes et tilstrækkeligt optag udenfor de store studiebyer”, supplerer Lone Saaby, direktør i Education Esbjerg.
Rektor på UC SYD, Alexander von Oettingen, stemmer i: ”Vi står med en stor udfordring i forhold til det faldende ansøgertal til velfærdsuddannelserne, og vi har brug for ambitiøse reformer, hvis vi også i fremtiden skal kunne uddanne mange dygtige velfærdsprofessionelle til arbejdsmarkedet i Syd- og Sønderjylland.”
Education Esbjerg sætter på sit årsmøde 15. april fokus på netop velfærdsuddannelserne, der afholdes på UC SYD kl. 17 til 19.30. Sammen med flere ministre, uddannelsesinstitutioner og studerende skal vi debattere, hvordan vi i fællesskab kan skabe bedre muligheder for at udbyde attraktive uddannelser i det syddanske område, og som kan appellere til flere ansøgere.
Den endelige frist for at søge ind på de videregående uddannelser i 2024 er til kvote 1-fristen 5. juli, hvorefter de studerende får svar på optagelse 26. juli.