Med henblik på at styrke lægedækningen i Sydvestjylland indebærer reformen, at der skal oprettes en bacheloruddannelse i medicin med 50 studiepladser fra 2026 ved Syddansk Universitet i Esbjerg. Uddannelsen supplerer dermed den eksisterende kandidatuddannelse og betyder, at studerende fremadrettet kan læse den fulde medicinuddannelse i Esbjerg.
– Etableringen af en bacheloruddannelse i medicin ved SDU i Esbjerg er en total anerkendelse af den succes, den hidtidige model er blevet, hvor man åbnede for, at medicinstuderende kunne tage en del af deres uddannelse her. Nu har SDU og Esbjerg Sygehus bevist, at man har fundet en model, der fungerer. At vi får den fulde lægeuddannelse til byen, er også en anerkendelse af Esbjerg som studieby og øger samtidig sandsynligheden for, at vi kan rekruttere læger i vores landsdel. Et resultat, som understreger de gode erfaringer, vi har i Esbjerg, med at skabe attraktive uddannelser i et tæt samarbejde mellem uddannelsesinstitutioner, kommune og arbejdsgivere, siger Jesper Frost Rasmussen, borgmester i Esbjerg Kommune.
Esbjerg som katalysator
Education Esbjerg ser sundhedsreformen som en naturlig forlængelse af byens arbejde med at skabe attraktive og innovative rammer for studerende.
– Vi er rigtig glade for at regeringen sammen med SF, Radikale Venstre, Konservative og Danmarksdemokraterne er blevet enige om en ny sundhedsreform. Reformen styrker ikke bare sundhedsvæsnet generelt i Danmark, men er også en gamechanger for Sydvestjylland. Med oprettelsen af bacheloruddannelsen i almen medicin i Esbjerg bliver vi en central del af løsningen på nogle af de største udfordringer i forhold til den regionale lægedækning. Fra Education Esbjergs side glæder vi os til at bygge videre på det gode samarbejde med SDU og Esbjerg og Grindsted Sygehus med henblik på at skabe et attraktivt uddannelsesudbud i Esbjerg , siger Lone Saaby, direktør for Education Esbjerg.
Fra vision til handling
I september offentliggjorde regeringen sit udspil til en sundhedsreform, der blandt andet indeholdt planerne om at skabe flere uddannelsespladser i Esbjerg. Disse visioner er nu blevet en del af den endelige aftale, og der er ingen tvivl om, at det vil gøre en forskel for både studerende og borgere i området.
– En ny bacheloruddannelse i medicin er et stort skridt for SDU i Esbjerg. Det understøtter, at flere læger uddannes tættere på de områder, hvor der er mest brug for dem. På SDU stræber vi hver dag efter at skabe den højeste kvalitet inden for forskning og uddannelser. Det gør vi, fordi det skaber værdi for og med samfundet – og fordi det er selve universitetets kerneopgave. Medicinuddannelsen i Esbjerg har vist sig at være en succes og understreger SDU’s regionale forankring i Region Syddanmark. Det er en glæde, at denne forankring nu styrkes yderligere med meldingen om, at man nu får muligheden for at tage hele sin lægeuddannelse i både Esbjerg og Odense, siger Jens Ringsmose, rektor ved Syddansk Universitet, der ser frem til at udvide universitetets uddannelsestilbud i Esbjerg.
Med sundhedsreformen har Esbjerg endnu engang cementeret sin position som en by med store muligheder i lille skala. Det er et stærkt signal til både nuværende og kommende studerende om, at Esbjerg er et sted, hvor fremtiden skabes.