Artikel

Palle er klar på at være mentor igen i næste forløb

July 6, 2021
I STUDENT IN BUSINESS (SIBU), ET INITIATIV AF EDUCATION ESBJERG, ER DET FØRSTE MENTORFORLØB I FULD GANG – OG DET ER MED STOR SUCCES. HER HALVVEJS INDE I FORLØBET MELDER FLERE AF PROGRAMMETS MENTEES TILBAGE, AT DERES PÅGÆLDENDE MENTOR ALLEREDE HAR GUIDET OG HJULPET DEM MED FLERE AF DE UDFORDRINGER, DE OPLEVER I OVERGANGEN FRA STUDIELIV TIL ARBEJDSLIV. MEN DET ER IKKE KUN DE DELTAGENDE MENTEES, DER UDVIKLER SIG UNDER PROGRAMMET. MENTORERNE OPLEVER OGSÅ, AT DET AT VÆRE MENTOR ER GIVENDE FOR DEM – BÅDE PERSONLIGT OG FAGLIGT.

I E.1 Mentorprogram, et initiativ af Education Esbjerg, er det første mentorforløb i fuld gang – og det er med stor succes. Her halvvejs inde i forløbet melder flere af programmets mentees tilbage, at deres pågældende mentor allerede har guidet og hjulpet dem med flere af de udfordringer, de oplever i overgangen fra studieliv til arbejdsliv. Men det er ikke kun de deltagende mentees, der udvikler sig under programmet. Mentorerne oplever også, at det at være mentor er givende for dem – både personligt og fagligt.

– Personligt mener jeg, at alle har noget de kan lære dig, og du kan lære dem – og så er det altid godt med nye perspektiver og inputs. Derfor synes jeg, det er spændende og en sjov oplevelse at være mentor i programmet. Jeg har ikke stået i en mentorrolle før. Det tvinger mig til at tænke anderledes, hvilket altid er godt, udtaler Palle Lau Nordtorp som er en af mentorerne i programmet.

Palle Lau Nordtorp arbejder ved Qubiqa som Project Engineer – Mechanical og er uddannet maskiningeniør fra Aalborg Universitet Esbjerg. Han oplever også, at han udvider sit netværk og udvikler sig rent fagligt.

–  Jeg får nogle nye værktøjer, som jeg bruger både i mine samtaler med min mentee, men også i min dagligdag på jobbet. Og så er det fedt at komme ud og møde og netværke med andre mentorer igennem de workshops og arrangementer, som er en del af forløbet.

Som mentor får jeg nogle nye værktøjer, som jeg bruger både i mine samtaler med min mentee, men også i min dagligdag på jobbet.

– Palle Lau Nordtorp

NÅR MAN KOMMER UD I ARBEJDE, ER DER IKKE DE SAMME KLARE LINJER

Palle meldte sig også som mentor, fordi han gerne ville være med til at hjælpe studerende med at navigere i at gå fra studielivets trygge rammer til en ny hverdag i det første job.  

”Når man kommer ud i arbejde, er der ikke de samme klare linjer, som når du studerer. Når man studerer, får man udleveret en liste med de ting, du skal opfylde i løbet af et semester, og der bliver givet en karakter for hvert fag. Det kan derfor være en udfordring i det første job at vide, hvad der forventes, fortæller han og fortsætter.

–  Det kan også være svært at vide, hvor man gerne selv vil ende. Eller hvordan man måske kommer hen til det, man drømmer om.

En situation Palle selv oplevede, da han efter 6 år i hæren besluttede sig for at studere igen:

–  Jeg startede på HF som 25-årig, og planen var at læse videre til politibetjent efterfølgende, da det lå i god tråd med min karriere i hæren. På HF mødte jeg dog en underviser, der så noget andet potentiale i mig og over de 2 år, fik han mig guidet i den retning, hvor jeg er i dag. Så på den måde har jeg haft en slags mentor til at guide mig.

Den sparring og hjælp, som Palle modtog på HF, er noget af det, som han har taget med sig videre i sin egen mentorrolle og givet videre til sin mentee i mentorprogrammet.

–  Jeg vil gerne sætte min mentee i nogle situationer, hvor han kan mærke, om det er det rigtige eller forkerte for ham, så han derfra kan tage skridtet videre og lande i en retning, hvor han får succes.

“MAN BLIVER MERE SELVSIKKER”

Palles mentee, Henrik Ninn Danielsen, er i gang med at uddanne sig til Maskinmester på Fredericia Maskinmesterskole i Esbjerg. En uddannelse som matcher Palles, og derfor håber Palle at kunne guide Henrik i præcis den retning, Henrik drømmer om. 

Henrik har en klar vision om, at han gerne vil ud og sejle med godstransport i Europa når han er færdiguddannet. Han søgte derfor som mentee i mentorprogrammet for at få hjælp til jobsøgning, CV og ansøgninger. Indtil videre har Palle og Henrik haft 3 1:1 samtaler, og Henrik er meget glad for at have netop Palle som sin mentor:

–  Det er rart at sparre med en, som ved, hvilken uddannelse og baggrund jeg kommer fra. Det giver en forståelse for, hvor jeg står lige nu, hvilke bekymringer jeg evt. har og en hjælp til, hvordan jeg kommer i mål med min drøm. Jeg er positivt overrasket over, hvor engageret min mentor er, og vi sætter os delmål fra samtale til samtale, så jeg har mulighed for at udvikle mig fra gang til gang, siger han.  

– Hvis jeg skulle anbefale mentorprogrammet til andre, så vil jeg lægge vægt på mentordelen. Det med at man har en at ping-ponge med, hvis man har nogle ideer, tanker eller bekymringer. Jeg havde nogle bekymringer, som jeg talte med min mentor om, og det har jeg ikke rigtig mere. Han forsikrede mig om, at det ikke er sådan, og at det ikke forholder sig sådan de fleste steder. Det lægger lige en dæmper på det her med, at man er nervøs for at komme ud. Man bliver mere selvsikker.

– Henrik Ninn Danielsen
- Hvis jeg skulle anbefale mentorprogrammet til andre, så vil jeg lægge vægt på mentordelen. Det med at man har en at ping-ponge med, hvis man har nogle ideer, tanker eller bekymringer. Jeg havde nogle bekymringer, som jeg talte med min mentor om, og det har jeg ikke rigtig mere. Han forsikrede mig om, at det ikke er sådan, og at det ikke forholder sig sådan de fleste steder. Det lægger lige en dæmper på det her med, at man er nervøs for at komme ud. Man bliver mere selvsikker.
FOTO: REDSTAR

Også Palle er glad for deres samtaler og er spændt på at se, hvilke resultater der kommer ud af det i forhold til Henrik og de udfordringer, Henrik oplever. Der er dog allerede et mål i hus, da Henrik har fået en praktikplads på et skib, hvilket glæder Palle.

–  Jeg blev bare så glad, da Henrik fortalte mig, at han endelig havde fået en praktikplads på et skib, så han kunne komme ud og sejle. Det har været en udfordring for ham at finde dette, og jeg har kunnet mærke, hvor vigtigt det var for ham. Så bare den glæde, det gav at se det hele falde på plads for ham, var så fedt, fortæller Palle.

Den hjælp, Henrik har fået, ved at have en mentor, som er nogle år længere i erhvervslivet, er noget Henrik virkelig syntes er fedt ved mentorprogrammet.

–  Hvis jeg skulle anbefale mentorprogrammet til andre, så vil jeg lægge vægt på mentordelen. Det med at man har en at ping-ponge med, hvis man har nogle ideer, tanker eller bekymringer. Jeg havde nogle bekymringer, som jeg talte med min mentor om, og det har jeg ikke rigtig mere. Han forsikrede mig om, at det ikke er sådan, og at det ikke forholder sig sådan de fleste steder. Det lægger lige en dæmper på det her med, at man er nervøs for at komme ud. Man bliver mere selvsikker, slutter Henrik.

ER KLAR PÅ EN OMGANG MERE

Selvom det forløb, Palle og Henrik er en del af, først slutter til december, søger Education Esbjerg allerede nu flere mentorer til et nyt forløb. Det nye forløb starter op i efteråret 2021, og her er Palle klar på at stille sig til rådighed som mentor igen.

”Jeg synes, at mentorprogrammet er et godt initiativ. Det er vigtigt at investere i de unge. Forhåbentligt kan det også medvirke til, at vi kan beholde nogle af de færdiguddannede i vores eget nærområde. Jeg vil derfor hellere end gerne fortsætte som mentor” – fortæller Palle, imens han kommer med en opfordring til andre:

”Hvis du kan lide at spare med andre mennesker og har en interesse i at hjælpe andre på vej – og måske selv kan huske nogle af de udfordringer, du stod med ved slutningen af din uddannelse, eller i starten af din karriere – så kan du nu være med til at guide og inspirere de næste, der er på vej ud i erhvervslivet ved at blive mentor”, afslutter Palle.

Selvom det forløb, Palle og Henrik er en del af, først slutter til december, søger Education Esbjerg allerede nu flere mentorer til et nyt forløb. Det nye forløb starter op i efteråret 2021, og her er Palle klar på at stille sig til rådighed som mentor igen.