Pressemeddelelse

Færre ansøgere, men udviklingen vender næste år

July 6, 2022
”Jeg kendte faktisk intet til Esbjerg på forhånd og har aldrig været her før. Men jeg er blevet meget positivt overrasket over hele den pakke, vi bliver tilbudt her i forbindelse med studiepraktik. Det er virkelig en god mulighed for at få snakket med en masse forskellige og få mere indblik i, hvordan studielivet er her i byen. Inden jeg kom herover, var Esbjerg nok ikke for alvor en mulighed for mig, men det er det blevet nu, da jeg kan se en masse gode muligheder her,” lød det fra 19-årige Andrea Tarnø fra Roskilde, som er i studiepraktik på Aalborg Universitet Esbjerg.

Antallet af ansøgere til de videregående uddannelser i Esbjerg viser et fald i forhold til sidste år. Faldet var ventet og sker også i resten af Danmark, men er meget ærgerligt, for vi har behov for, at flere unge tager en uddannelse i Esbjerg, lyder der fra Lone Saaby, nyudnævnt direktør for Education Esbjerg.

“Vi vidste, at 2022 ville give en lavere søgning til de videregående uddannelser i Esbjerg. Ungdomsårgangene er faldende. De unges ekstraordinære søgning mod de videregående uddannelser under coronakrisen er ophørt. Nu kan de unge igen rejse og tage på højskole. Politikerne har samtidig lukket hovedparten af de engelsksprogede uddannelser på erhvervs-akademierne. Det har givet et meget stort fald i antal ansøgere til erhvervsakademierne. Erhvervsakademi SydVest i Esbjerg er det eneste erhvervsakademi i Danmark, der har en lille fremgang i antal ansøgere. Det er meget flot. Der er fremgang på it-uddannelserne og den ny finansbacheloruddannelse har fået et godt optag”, siger Lone Saaby, direktør i Education Esbjerg.

"Det er en stor udfordring for hele Danmark og også for Esbjerg og resten af Syddanmark, at søgningen falder til vigtige uddannelser som sygeplejerske, lærer og pædagog. Det er godt, at Uddannelses- og forskningsministeren allerede nu har meldt ud, at her skal der gøres en indsats for at vende udviklingen", siger Lone Saaby, direktør i Education Esbjerg.
Lone Saaby, Direktør Education Esbjerg

Faldet i søgning til uddannelserne i Esbjerg kommer ekstra stærkt på velfærdsuddannelserne, her er håbet, at der kommer et stort efteroptag.

“Den store udfordring er faldet i antal ansøgere til pædagog-, lærer- og sygeplejerskeuddannelsen. Den tendens ser vi i hele landet. Det ses også i Esbjerg, hvor nedgangen i antal ansøgere til UC Syd i Esbjerg er stort, men procentvis mindre end på professionshøjskolerne i hele landet. Her bliver efteroptaget vigtigt, for vi har stort behov for flere sygeplejersker, lærere og pædagoger”, fortsætter Lone Saaby.

UDFLYTNING AF UDDANNELSER BEGYNDER FØRST FRA 2023

Vi står samtidig i den situation, at Folketingets beslutning om at flytte universitetsuddannelser ud fra de store byer, først begynder at få effekter fra 2023. I Esbjerg betyder det blandt andet, at bacheloruddannelsen i jura først optager studerende fra 2023, og først fra 2026 er der optag på jurakandidatuddannelsen

“Årets søgning viser, at Esbjerg og Sydvestjylland stadig har udfordringer med at tiltrække flere studerende. Der er for få uddannelser, og søgningen til en del af de eksisterende, er for lille. Derfor rammer det hårdt, når søgningen generelt falder. Vi skal have et stærkere og mere attraktivt uddannelsesmiljø i Esbjerg. Det er derfor, Education Esbjerg blev dannet af stærke kræfter i erhvervslivet og Esbjerg Kommune. I dag er et tæt samarbejde mellem Education Esbjerg, erhvervslivet, offentlige myndigheder, lokale uddannelser og en bred kreds af kommuner i Sydvestjylland ved at vende denne udvikling, men det tager tid”, siger Jesper Frost Rasmussen, Borgmester i Esbjerg Kommune

E.1 er et helt nyt byggeri af international klasse - tegnet af BIG - Bjarke Ingels Group og er Education Esbjergs kommende vartegn. Projektet består af i alt 30.000 m2 uddannelsesbygninger samt en masterplan for området Esbjerg Strand (Foto: Christer Holte/Education Esbjerg).
Borgmester, Jesper Frost Rasmussen

Samarbejdet er begyndt at kaste gode resultater af sig; byens image som uddannelsesby er allerede rykket fra en 12. til en 5. plads.

“Vi er i gang med det lange seje træk i Esbjerg, og der er stor aktivitet. Education Esbjerg offentliggør planerne for en ny uddannelsessatsning efter sommerferien, ligesom vi er i fuld gang med at udvikle unikke nye uddannelser sammen med arbejdsgivere og uddannelsesinstitutioner. Men vi må være tålmodige. Det tager lang tid at udvikle, få godkendt og rent praktisk få sat nye akkrediterede uddannelser i drift. Samtidig udvikler vi videre på nye initiativer, der gør Esbjerg attraktiv som studieby. Så 2022 er år nul. Fra næste år kan vi begynde at høste gevinster af indsatsen”, siger Henrik Uhd Christensen, bestyrelsesformand i Education Esbjerg og CEO i VIKING Life-Saving Equipment.

For yderligere kommentarer kan nedenstående kontaktes:

Lone Saaby, direktør i Education Esbjerg:
lsa@educationesbjerg.com / Mobil: 4126 1748

Jesper Frost, borgmester i Esbjerg Kommune og bestyrelsesmedlem i Education Esbjerg:
jesra@esbjergkommune.dk / Mobil: 2724 1800

Henrik Uhd Christensen, bestyrelsesformand i Education Esbjerg og CEO i VIKING Life-Saving Equipment:
huc@viking-life.com / Mobil: 2542 8200