Artikel

Mennesker mødes og et udviklende samarbejde opstår – kick off på education esbjergs andet mentorforløb

November 4, 2021
Unge erhvervsfolk fra knapt 30 lokale virksomheder og 34 studerende fra Esbjergs videregående uddannelser begynder tirsdag eftermiddag så småt at komme ind ad døren på Fredericia Maskinmesterskole. Her kickstarter Education Esbjerg andet forløb af Student in Business Mentorprogram. Deltagerne er alle spændte på at møde hinanden – man kan kalde det for en slags ”blind date” – da de inden kun har fået oplyst, at de er blevet matchet med hhv. en mentee eller mentor. Men de ved ikke hvem – så dette kick-off danner også rammen for deres første møde og første én-til-én samtale

Unge erhvervsfolk fra knapt 30 lokale virksomheder og 34 studerende fra Esbjergs videregående uddannelser begynder tirsdag eftermiddag så småt at komme ind ad døren på Fredericia Maskinmesterskole. Her kickstarter Education Esbjerg andet forløb af E.1 mentorprogram. Deltagerne er alle spændte på at møde hinanden – man kan kalde det for en slags ”blind date” – da de inden kun har fået oplyst, at de er blevet matchet med hhv. en mentee eller mentor. Men de ved ikke hvem – så dette kick-off danner også rammen for deres første møde og første én-til-én samtale

Markus Hvidt-Pedersen ankommer som en af de første. Han studerer til multimedie designer på Erhvervsakademi Sydvest. Sidste år flyttede han fra Haderslev til Esbjerg for at være tættere på uddannelsen og studielivet i Esbjerg, og han har meldt sig til mentorprogrammet for at få et større indblik i erhvervslivet.

”Det som fangede mig var, at man kunne få tæt kontakt og sparring med en ude fra arbejdslivet, hvilket i andre tilfælde måske ville være svært at få. Det er nemlig ikke altid så nemt at vide, hvordan det er at være ude i et firma og arbejde, efter man er færdig med sin uddannelse”, fortæller Markus.

Mentee Markus Hvidt-Pedersen sammen med hans mentor Arek Zakonek, Multijuice – Foto: Education Esbjerg
Mentee Markus Hvidt-Pedersen sammen med hans mentor Arek Zakonek, Multijuice – Foto: Education Esbjerg

Markus er matchet op med Arek Zakonek fra firmaet Multijuice, der arbejder med digital forretningsudvikling. Arek har mange års erfaring inden for E-commerce, Omni Channel og kommerciel udvikling på online forretning fra blandt andet PANDORA Jewelry, BESTSELLER og LEGO. Erfaringer som han håber på at kunne bringe i spil i rollen som mentor.

”Det er et spændende program, som jeg ville ønske, at jeg havde adgang til, da jeg var studerende. Det er spændende at ”fordybe” sig i et enkelt individ, og kunne udvikle personen over en længere periode. I virkeligheden handler det om at kunne føre mine erfaringer, værktøjer og gode råd videre, som jeg vil kunne følge i en persons udvikling”, fortæller Arek.

”Det er også personligt motiverende at udvikle og ”connecte” med unge ildsjæle. For Multijuice kunne der måske opstå en mulighed for en ny medarbejder, når forløbet er overstået. Om ikke andet kan vi ”snuse” til, hvor de unge under uddannelse står. Rent praktisk forventer jeg naturligvis at min mentee læner sig ind i forløbet, og bruger mig konstruktivt”, fortsætter han.

Matchet mellem mig og min mentee er lavet rigtigt fint, og det er tydeligt, at vores ”karriere-veje” ser ens ud. Jeg føler i hvert fald, at jeg kan bidrage med meget.

Arek Zakonek, Multijuice

Matchet mellem mig og min mentee er lavet rigtigt fint, og det er tydeligt, at vores ”karriere-veje” ser ens ud. Jeg føler i hvert fald, at jeg kan bidrage med meget. Arek Zakonek, Multijuice

DEN FØRSTE SAMTALE

Under dagens event får Markus og Arek allerede gang i deres mentor-mentee relation. De skal, sammen med de andre par, nemlig afholde deres første samtale. Markus har inden været spændt på at møde sin mentor, da han godt kan blive lidt intimideret af folk, han ikke kender og derfor være lidt tilbageholden.

Men Markus fandt hurtigt ud af, at Arek og han har en masse til fælles. 

”Det er rigtigt spændende, at det er Arek, der er min mentor, for han arbejder indenfor noget, jeg interesserer mig for. Vi kan derfor have dybere samtaler omkring forskellige emner, jeg ikke kan have med hvem som helst.”, fortæller Markus.

Det er hans mentor, Arek, enig i: ”Matchet mellem min mentee og jeg er lavet rigtigt fint, og det er tydeligt, at vores ”karriere-veje” ser ens ud. Jeg føler i hvert fald, at jeg kan bidrage med meget”.

Et bidrag Markus allerede mærker under deres første samtale: ”Jeg har fået nogle tips af Arek til, hvor jeg skal fokusere mine kræfter for at komme henimod det, jeg gerne vil, når jeg er færdiguddannet. Og så har han fået tilgang til min portfolio, som han skal give feedback på, når vi mødes næste gang – hvilket er lidt nervepirrende”, fortsætter Markus smilende.

Under workshoppen skulle de nye mentees fortælle om deres styrker og svagheder ud fra forskellige billedkort.

Foto: Education Esbjerg

Under workshoppen skulle de nye mentees fortælle om deres styrker og svagheder ud fra forskellige billedkort. Foto: Education Esbjerg
Under workshoppen skulle de nye mentees fortælle om deres styrker og svagheder ud fra forskellige billedkort. Foto: Education Esbjerg


INTERNATIONALE STUDERENDE ER NU OGSÅ MED

Programmet er i år også for internationale studerende, og en af dem er Anna Theresa Gloede, der flyttede til Danmark fra Tyskland i august 2020. For hende byder arrangementet også på nye relationer med de andre studerende.

”Jeg er positivt overrasket over at møde så mange forskellige studerende fra de andre videregående uddannelser og opleve, at jeg f.eks. ikke er den eneste, der kan føle, at der kan være udfordringer i overgangen mellem studieliv og arbejdsliv”.

Hun har meldt sig til mentorprogrammet for at få sparring til, hvad der kan ske, når hun til sommer bliver færdig med sin kandidat i Sport & Event Management på Syddansk Universitet.

”Jeg føler virkelig, at min mentor forstår de tanker, jeg går med ift. fremtiden. Vi har en masse at snakke om, så dialogen flyder allerede nemt og helt uformelt”, fortæller hun om det første møde med hendes mentor.

Lisanne Krail og Anna Theresa Gloede er blandt de internationale studerende, som i år er med i programmet. Foto: Education Esbjerg
Lisanne Krail og Anna Theresa Gloede er blandt de internationale studerende, som i år er med i programmet. Foto: Education Esbjerg

JEG GLÆDER MIG ALLEREDE

En anden international studerende fra Syddansk Universitet, Lisanne Krail, der er i gang med en kandidat i Miljø og Ressourcemanagement, vil også gerne bruge mentorprogrammet til at få et indblik i erhvervslivet. Men hun oplever også, at netværket med de andre studerende som et fedt outcome af hendes deltagelse i selve programmet og de fælles arrangementer, der inviteres til. 

”Ud over at møde min mentor og komme i gang med forløbet, er det inspirerende at lære så mange forskellige andre unge med forskellige baggrunde, uddannelser, interesser og personligheder at kende. Jeg glæder mig allerede til næste fælles arrangement i februar”.

RUMMET SUMMER AF DIALOG

Det er Education Esbjerg, der fungerer som matchmaker mellem mentee og mentor, og HR-Partner i Education Esbjerg, Anne Sofie Skou Jessen, glæder sig over, at der er god stemning og god dialog hele vejen rundt:

Det er altid spændende at sætte par sammen, hvor vi ikke har mødt nogle af dem, men udelukkende matcher dem på baggrund af faglige interesser. At dømme ud fra stemningen, smilene og den gode snak, så tror jeg, at de er sammensat ganske fint i år. Jeg glæder mig også over den gode stemning blandt mentorerne ved eftermiddagens workshop.  De er allerede i fuld gang med erfaringsudveksling og at bruge hinanden ift. deres rolle som mentor. Jeg håber, at de studerende gør det samme under deres workshop. Programmet lægger i hvert fald op til det”, fortæller Anne Sofie. 

Sammen med resten af Education Esbjerg guider hun deltagerne igennem dagens kick-off, som udover ”det første møde” også byder på workshop, en dialog om kommunikation, det at være i en mentor-mentee relation og netværk på tværs. 

Anne Sofie Skou Jessen, HR-Partner Education Esbjerg styrede mentorerne igennem en workshop med fokus på deres rolle som mentor, vidensdeling og samtaleværktøjer.  Foto: Education Esbjerg
Anne Sofie Skou Jessen, HR-Partner Education Esbjerg styrede mentorerne igennem en workshop med fokus på deres rolle som mentor, vidensdeling og samtaleværktøjer.  Foto: Education Esbjerg