Esbjerg og Stavanger har mange ting til fælles. Placeringen ved Nordsøen – i det sydvestlige hjørne af landet. En førende rolle i den grønne omstilling. Hjemsted for en stor gruppe energivirksomheder. En stærk tradition for entreprenørskab, praksisnær læring. Og deres respektive regions samlingspunkt for videregående uddannelser. De to byer deler også ønsket om at tiltrække, uddanne og beskæftige flere dygtige unge – som skal være med til at indfri de grønne ambitioner, sikre regionens liv og opretholde velfærden.
Med den nye samarbejdsaftale vil parterne drage gensidig nytte af hinandens styrker og erfaringer med at skabe attraktive og innovative uddannelsesmiljøer, blandt andet i forhold til fysiske rammer, trivsel, virksomhedssamarbejde samt digitale læringsplatforme.
Lone Saaby, direktør for Education Esbjerg, ser aftalen som en stor gevinst: ”Vi gør en dyd ud af at være ekstremt ambitiøse, skille os ud og tilbyde noget, som andre danske studiebyer ikke kan. Det handler ikke mindst om vores tætte samarbejde sydvestjyske virksomheder, stærke fællesskaber og fleksibilitet til at tilrettelægge uddannelser med udgangspunkt i de unges ønsker. Det er vi allerede gode til, men vi kan hente viden og inspiration fra Stavanger, ikke mindst i forhold til digitale læringsressourcer og i forhold til at skabe fleksible, hybride uddannelsestilbud”.
Samarbejdet kommer til at omfatte mere konkrete indsatser og fælles tiltag, som skal bringe studerende, virksomheder og uddannelser på tværs af de to regioner tættere sammen.
Det første særlige indsatsområde handler om hybrid læring og digitale platforme, som både Stavanger og Esbjerg satser på. Samarbejdet på det digitale område kommer blandt andet til at tage afsæt i E.1 Education platformen, som Education Esbjerg aktuelt arbejder på at videreudvikle, med henblik på at gøre afstanden mellem studerende, uddannelser og virksomheder kortere og inspirere til mere interaktion.
Netop den tætte kobling mellem virksomheder og studerende og den praksisnære tilgang til læring, som er et varemærke i Esbjerg, er partnerne i Stavanger inspirerede af.
Bjørg Oftedal, prorektor på Universitet i Stavanger, uddyber: ”Det er tydeligt, at der i Esbjerg er en meget stærk opbakning fra hele lokalområdet og ikke mindst områdets virksomheder til uddannelsesbyen Esbjerg og Education Esbjergs arbejde. De gode erfaringer, som Esbjerg har, med praksisnær læring og at koble studerende med virksomheder og andre aftagere allerede tidligt på studierne, er noget vi håber at kunne drage nytte af”.
Med aftalen vil Esbjerg og Stavanger også vise vejen for et endnu stærkere tværregionalt samarbejde på uddannelsesområdet, som meget gerne må inspirere og brede sig.
Borgmester i Esbjerg Kommune, Jesper Frost Rasmussen, der samtidig er formand for det globale samarbejde mellem energibyer i WECP, World Energy Cities Partnership, ser gode perspektiver i det nye samarbejde: ”Omstillingen til en mere bæredygtig energiproduktion er helt afhængig af kompetencer. Hvis Esbjerg og de øvrige WECP-byer skal vise vejen for resten af verden, er det afgørende, at vi kan tiltrække og uddanne de dygtigste folk. I WECP ønsker vi derfor også at styrke samarbejdet om uddannelse. Den udvikling kan aftalen mellem Esbjerg og Stavanger være med til at skubbe på. Og jeg er selvfølgelig glad for, at Esbjerg er drivkraft for det.”