Reformen adresserer en stor samfundsudfordring, hvor de unge i stadigt stigende grad fravælger uddannelserne til lærer, pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver. Det er en udvikling, der kan mærkes i Sydvestjylland, hvor ansøgningerne til velfærdsuddannelserne på UC SYD i Esbjerg alene faldt med over 10 pct. fra 2023 til 2024. Samtidig har en analyse vist, at der vil mangle over 1.000 lærere og 1.000 pædagoger i Sydjylland om 10 år, hvis udviklingen fortsætter.
Derfor glæder det borgmester i Esbjerg Kommune Jesper Frost Rasmussen, at reformen understøtter et fortsat udbud af professionsuddannelser i alle dele af landet: ”Velfungerende børnehaver, skoler og sygehuse er afgørende for, at det er attraktivt at bo i landdistrikterne og uden for de store studiebyer. Derfor er det essentielt, at vi fortsat kan uddanne dygtige lærere, pædagoger, sygeplejersker og socialrådgivere tæt på, hvor der er brug for dem. Derfor skal der lyde en stor tak til regeringen og aftalepartierne for at sikre, at det økonomiske fundament er på plads også i de kommende år med fortsat faldende ungdomsårgange.”
Rektor på UC SYD Alexander von Oettingen hilser ligeledes reformen velkommen. ”Det er meget positivt, at reformen slår fast, at der skal være attraktive uddannelser i hele landet og til det formål indebærer en mærkbar forhøjelse af det regionale taxametertilskud. De ekstra midler har stor betydning for UC SYD og giver os flere handlemuligheder med henblik på fortsat at kunne udbyde professionsrettede velfærdsuddannelser i det syd- og sønderjyske område. Samtidig lægger reformen op til at investere i øget kvalitet i uddannelserne, der kan medvirke til at gøre dem mere attraktive for kommende studerende. Det stiller også krav til os som uddannelsesinstitution, og vi glæder os til at arbejde videre med Education Esbjerg og vores øvrige samarbejdspartnere om at føre ambitionerne ud i livet.”
Reformen indebærer sammenlagt investeringer på knap 2 mia. kr., der skal målrettes højere kvalitet i uddannelserne, herunder i form af flere timer, mindre hold, mere vejledning, styrket praktik og nye efteruddannelsesmuligheder.
Netop praksisnærhed er omdrejningspunktet i Educations Esbjergs samarbejde med UC SYD med udgangspunkt i E.1 uddannelseskonceptet. Samarbejdet har til formål at styrke de studerendes trivsel, give de studerende en tydelig karriereorientering og skabe tilknytning mellem de studerende og lokale aftagere, så overgangen fra uddannelse til job bliver nemmere.
Lone Saaby, direktør for Education Esbjerg, byder derfor de mange initiativer i reformen velkommen: ”Reformen omfatter massive investeringer i mere undervisning og kvalitetsforbedringer, og lægger dermed i oplagt forlængelse af de mange tiltag, vi allerede arbejder med på bl.a. læreruddannelsen. Derfor ser vi frem til at fortsætte vores gode samarbejde med UC SYD, praktikstederne og de øvrige aftagere med henblik på at skabe attraktive velfærdsuddannelser med høj kvalitet med afsæt i E.1 uddannelseskonceptet.”
Som en del af uddannelsesreformen ønsker regeringen og aftalepartierne at oprette 800 nye engelsksprogede studiepladser uden for de største studiebyer inden for STEM/IT-området med henblik på at adressere den massive efterspørgsel efter netop disse kompetencer.
Denne efterspørgsel kan især mærkes i det sydvestjyske område, hvor flere analyser har vist, at udviklingen i antallet af jobopslag inden for IT-branchen er steget markant mere end på landsplan. Samtidig oplever virksomhederne, at det er meget vanskeligt at rekruttere IT-specialister i landsdelen.
Derfor glæder Henrik Larsen, rektor på Erhvervsakademi SydVest, sig over, at reformen åbner op for flere engelsksprogede studiepladser: ”Vi oplever en meget stor søgning mod vores engelsksprogede uddannelser, og det er derfor vores forventning, at vi i fremtiden får mulighed for at uddanne endnu flere dygtige datamatikere og softwareudviklere. Vi ved, at virksomhederne i høj grad efterspørger arbejdskraft inden for netop IT-området, hvilket de flere internationale dimittender kan adressere.”
Også hos Education Esbjerg vækker beslutningen om at etablere flere engelsksprogede studiepladser stor glæde. ”Der er stor interesse fra internationale studerende, som specifikt retter sig mod STEM- og IT-uddannelserne i Esbjerg. Det er derfor helt oplagt at oprette langt flere engelsksprogede studiepladser på IT-uddannelserne på Erhvervsakademi SydVest. Samtidig er der også et stort potentiale på Aalborg Universitet i Esbjerg, hvor særligt diplomingeniøruddannelserne i bæredygtig energiteknik, byggeri og anlæg samt maskinteknik med fordel kan omlægges til engelsk. Det vil gøre det muligt at tiltrække flere studerende og dermed imødekomme den meget store efterspørgsel på disse profiler blandt de sydvestjyske virksomheder”, udtaler Lone Saaby.