Pressemeddelelse

Som forventet falder optag på uddannelserne i Esbjerg

July 28, 2022

28. juli ved midnat fik de unge besked på, om de var optaget på en videregående uddannelse. Som forventet er færre blevet optaget i år – både i Esbjerg og i resten af landet. Efter corona-restriktionerne er væk vil unge gerne ud at rejse, på højskole og opleve friheden. det er meget forståeligt og forventeligt.

Mange unge vælger også uden om velfærdsuddannelser som sygeplejerske, lærer og pædagog. Det kan ses på optaget.

“Det er en stor udfordring for hele Danmark og også for Esbjerg og resten af Syddanmark, at søgningen falder til vigtige uddannelser som sygeplejerske, lærer og pædagog. Det er godt, at Uddannelses- og forskningsministeren allerede nu har meldt ud, at her skal der gøres en indsats for at vende udviklingen”, siger Lone Saaby, direktør i Education Esbjerg.

"Det er en stor udfordring for hele Danmark og også for Esbjerg og resten af Syddanmark, at søgningen falder til vigtige uddannelser som sygeplejerske, lærer og pædagog. Det er godt, at Uddannelses- og forskningsministeren allerede nu har meldt ud, at her skal der gøres en indsats for at vende udviklingen", siger Lone Saaby, direktør i Education Esbjerg.
Lone Saaby, Direktør Education Esbjerg

Faldet i optaget på uddannelserne skyldes også, at politikerne lukker engelsksprogede uddannelser på erhvervsakademier og professionshøjskoler. Det mærkes i Esbjerg. Det er ærgerligt, for det går blandt andet ud over it-uddannelserne, der er vigtige for erhvervslivet. EASV kunne total have optaget 15 pct. flere i Esbjerg, hvis der ikke havde været dimensionering på danske og engelsksprogede it-uddannelser.

Men der er også gode nyheder i år om optag på uddannelser i Esbjerg.

“Vi kan se, at optaget på blandt andet Chemical Engineering and Biotechnology har holdt det høje niveau i Esbjerg, fordi der er kommet væsentlig flere 1. prioritetsansøgninger i år. Det er glædeligt for, det er en af de uddannelser, der er vigtige, hvis ambitionerne fra Esbjerg deklarationen skal indfries”, siger Lone Saaby, direktør i Education Esbjerg.

“Esbjerg har også nye uddannelser i år bl.a. finansbachelor og energiteknolog. Ny e-læringsuddannelser fra i år og sidste år tiltrækker også flere studerende til Esbjerg”, fortsætter Lone Saaby.

Årets optag viser endnu engang, at vi skal have fokus på at få flere uddannelser og studerende til Esbjerg. I løbet at det næste år, er der gode nyheder i vente. Der kommer nye udflyttede uddannelser, som jurauddannelse til Esbjerg, og Education Esbjerg vil sammen med andre lancerer en lang række nyheder på uddannelsesområdet.

Til de unge, der har fortrudt, at de ikke søgte ind, eller ikke er kommet ind på den søgte uddannelse, er der en klar opfordring fra Lone Saaby, om at søge ind på ledige studiepladser i Esbjerg hurtigst muligt. For på nogle uddannelser fylder de ledige pladserne op efter først-til-mølleprincippet

“Der er ledige studiepladser på nogle uddannelser i Esbjerg, og Esbjerg er en fantastik studieby. Esbjerg er en mellemstor studieby, der kommer til at vokse. Det betyder, at der både er mange uddannelser at vælge mellem, men også tættere forhold mellem de studerende og underviserne på grund af mindre hold. Erhvervslivet og kommunen er meget aktiv i forhold til at støtte op om, at du som studerende får et godt studieliv. Der er studieboliggaranti, du kan få en mentor fra erhvervslivet, erhvervslivet tilbyder mange studiejob og der er masser af sociale arrangementer for studerende”, siger Lone Saaby, direktør i Education Esbjerg.