Artikel

Tillykke til Malte, Fredrik og Anila med Esbjerg Universitetspris 2022

February 6, 2023

Esbjerg hædrer universitetsstuderende: Modtagerne af Esbjerg Universitetspris 2022 blev torsdag den 2. februar 2023 fejret på SDU Esbjerg

Esbjerg hædrer universitetsstuderende: Modtagerne af Esbjerg Universitetspris 2022 blev torsdag den 2. februar 2023 fejret på SDU Esbjerg. I år er prisen gået til henholdsvis Anila Khatiwada, som i sommers blev kandidat i Folkesundhedsvidenskab fra SDU Esbjerg samt Malte von Benzon og Fredrik Fogh Sørensen, der begge er uddannet Civilingeniør i Bæredygtig Energiteknik med specialisering i offshore energisystemer fra AAU. Malte og Fredrik er nu begge ansat som videnskabelige assistenter på Aalborg Universitet Esbjerg ved AAU Energi.  

Prisen, der uddeles af Education Esbjerg i samarbejde med SDU Esbjerg, AAU Esbjerg og en række fonde, tildeles fremragende studerende ved byens universiteter for at fremme erhvervsrettet forskning. Med æren følger en pengepræmie på 50.000 kroner, som deles mellem SDU og AAU.

FORSKNING AF UNDERVANDSROBOTTER

Malte og Fredrik modtager Universitetsprisen 2022 for deres seneste års forskning i automatisering af undervandsrobotter med hovedfokus på rensning af marinebegroning på offshore-strukturer. Et område som i stigende grad er relevant i takt med udbygningen af offshore energi, såsom offshore vind og energi-øer. Deres forskningsprojekt startede allerede som en del af deres kandidatafhandling i 2020, hvor de samarbejdede med SubC-Partner – et samarbejde som udviklede sig til dette forskningsprojekt, de nu har modtaget prisen for.

”Det er et kæmpe skulderklap at blive indstillet og ikke mindst modtage prisen, så det er vi rigtig stolte af. Det betyder også, at der bliver sat pris på samarbejdet mellem erhvervslivet og universitet”.

Med prisen følger 25.000 kr., men hvad pengepræmien skal bruges på, er Malte og Fredrik ikke helt sikre på endnu.

“Der er mange spændende ting inden for forskningsområdet med undervandsrobotter, man kan bruge pengene på. F.eks. kan man bygge en ny undervandsrobot”.

”Det er et kæmpe skulderklap at blive indstillet og ikke mindst modtage prisen, så det er vi rigtig stolte af. Det betyder også, at der bliver sat pris på samarbejdet mellem erhvervslivet og universitet”.

MOTIVERET TIL MERE FORSKNING

Den tredje prismodtager, Anila, modtager prisen for sin kandidatafhandling ”Effect of moderate alcohol intake on blood apolipoproteins concentrations: A systematic review and meta-analysis of human intervention studies”.

Afhandlingen omhandler Anilas research og forskning i, hvordan moderat alkoholindtagelse, f.eks. 1-2 glas vin eller øl, øger to af kroppens apolipoprotein niveauer (ApoA-I, ApoA-II). En forskning, som kan være med til at påvirke nye anbefalinger omkring alkoholindtag for befolkningen, da netop disse proteiner er forbundet med vores gode kolesterol og derved giver mindre risiko for generelle hjertesygdomme.

Og selvom Anila har lavet en fantastisk afhandling, blev hun overrasket, da beskeden om, at hun havde modtaget prisen tikkede ind.

”Jeg er overvældet over at modtage prisen, specielt som international studerende. Det giver mig endnu mere motivation for at fortsætte med at forske og bevare troen på, at jeg kan”.

Under hendes forskning har hun også researchet i, hvordan kroppens tredje protein (ApoB) bliver påvirket, men her vurderer Anila, at der skal mere forskning og research til. Hun håber derfor på, at den pengepræmie, der følger med prisen, kan være med til at muliggøre, at hun kan fortsætte med mere forskning inden for dette område.

Stort tillykke til de tre prismodtagere.