Artikel

Esbjerg oplever betydelig vækst i studieoptag: Esbjerg ligger 5 procentpoint foran de større byer 

August 30, 2023

Esbjerg oplever 6 pct. stigning i optag af studerende sammenlignet med sidste år. Dette i modsætning til Aarhus, Odense, Aalborg og København, der kun oplevede en 1% stigning.

I en bemærkelsesværdig udvikling, oplever Esbjerg som studieby en betydelig stigning på hele 6 pct. i optag af studerende i forhold til sidste års tal. Dette står i kontrast til Aarhus, Odense, Aalborg og København, der blot har oplevet en stigning på 1 pct. i samme periode. 

Tidligere år har vist, at det reelle optag (dvs. hvor bl.a. restoptag og optag på kandidatuddannelser tælles med) er ca. 36% højere end KOT-optaget. Følger 2023 de seneste tendenser, betyder det dermed, at i alt 1.753 studerende forventes optaget på de videregående uddannelser i Esbjerg denne sommer – en stigning på 94 studerende i forhold til året før.   

– Esbjergs stigning i antallet af optagne studerende for sommeren 2023 viser vores vedholdende engagement i at tilbyde kvalitetsuddannelser og et attraktivt studiemiljø, udtaler Lone Saaby, direktør for Education Esbjerg.  

– Vi har lagt en målrettet indsats i at tiltrække dygtige studerende, og denne stigning er et tegn på vores fortsatte vækst. 

Esbjerg har dog ikke været forskånet for de udfordringer, som post-corona tiden har ført med sig. Byen blev hårdt ramt af nedgangen i antallet af optagne studerende, men den positive udvikling i 2023 tyder på en betydelig bedring. Faktisk er fremgangen i antallet af optagne studerende i Esbjerg for 2023 hele 5%-point højere end i de større studiebyer. 

Fremgang skyldes flere faktorer 

Denne bemærkelsesværdige fremgang kan blandt andet tilskrives to faktorer. Først og fremmest har Esbjergs nye jurastudie på SDU tiltrukket hele 50 nye studerende og har ikke tidligere været inkluderet i beregningerne. Både offentlige og private arbejdsgivere glæder sig meget over de nye muligheder, det bringer.  

-Det er vigtigt for vores succesrate, at udflytningen af Skattestyrelsen nu også understøttes med uddannelse, fortæller personskattedirektør Karin Bergen, Skattestyrelsen Ribe til AdvokatWatch og fortsætter, 

-Så rent professionelt er jeg meget glad for, at jurauddannelsen åbner i Esbjerg. Vores arbejde i Skattestyrelsen er jo især juridiske opgaver, så vi har brug for kompetencerne,” siger hun til AdvokatWatch

Martin Bondesen, chefadvokat i Det Faglige Hus udtrykker også stor glæde ved studiestart af den nye Jurauddannelse i Esbjerg.  
 
”Vi har været i hård konkurrence med lokale advokatfirmaer og andre foreninger. Og i særdeleshed med andre af de statslige arbejdspladser. Så vi har endt med at sidde og stjæle lidt fra hinanden, og det er vi kede af,” siger han til AdvokatWatch
 
Derudover har Erhvervsakademi SydVest spillet en afgørende rolle i den positive udvikling. I dette studieår har Erhvervsakademi SydVest (EASV) markeret sig som en eftertragtet uddannelsesinstitution med en bemærkelsesværdig fremgang på hele 22%.  

– Denne succeshistorie er ikke resultatet af tilfældigheder, men derimod et produkt af vores målrettede indsats og kollektive ønske om fornyelse og imødegåelse af nutidens udfordringer, fortæller Johanne Gregersen, bestyrelsesformand for Erhvervsakademi SydVest i en pressemeddelelse.  

Med en positiv udvikling, der er forankret i en målrettet indsats og en vilje til at skabe forandring, knækker Esbjerg kurven. Men der er stadig lang vej, og vi bliver nødt til at rykke sammen i bussen, hvis vi i Esbjerg 2030 skal være en by med stor vækst og mange studerende. 

Artikel

September 20, 2023

Uddannelses- og Forskningsminister Christina Egelund – Jeg er virkelig positiv over det ambitionsniveau, som man lægger for dagen i denne landsdel

Mandag den 18. september, var en helt speciel dag her på kontoret. Uddannelses- og Forskningsminister Christina Egelund slog nemlig et smut forbi kontoret. Vi havde et stramt program og mange emner, vi skulle forbi.

Artikel

September 20, 2023

På forsiden af Jyllands-Posten

Kritik fra to borgmestre og en direktør i Esbjerg over for regeringen for at begrænse antallet af internationale studerende. Regeringen er lydhør og erklærer sig parate til åbne døren for flere.

Artikel

August 30, 2023

Esbjerg oplever betydelig vækst i studieoptag: Esbjerg ligger 5 procentpoint foran de større byer 

Esbjerg oplever 6 pct. stigning i optag af studerende sammenlignet med sidste år. Dette i modsætning til Aarhus, Odense, Aalborg og København, der kun oplevede en 1% stigning.

Artikel

July 12, 2023

Public Affairs: Et usynligt arbejde, der skaber synlige resultater

Public affairs lyder mest af alt som titlen på en actionfilm fra 90’erne. Men realiteten er en anden, og navnet refererer oftest til aktiviteter og strategier, der involverer en organisation eller enkeltperson i at opbygge og vedligeholde relationer med offentlige myndigheder, politikere, beslutningstagere og andre interessenter inden for den offentlige sektor.