Pressemeddelelse

Studerendes trivsel helt centralt i innovativt uddannelseskoncept fra Esbjerg

August 23, 2022
Banebrydende og helhedsorienteret. Sådan beskriver Education Esbjerg sit innovative uddannelseskoncept, E.1, der lanceres i dag. Konceptet vil øge trivslen blandt de studerende markant og dermed tage livtag med en af de største udfordringer i det danske uddannelsessystem.

Banebrydende og helhedsorienteret. Sådan beskriver Education Esbjerg sit innovative uddannelseskoncept, E.1, der lanceres i dag. Konceptet vil øge trivslen blandt de studerende markant og dermed tage livtag med en af de største udfordringer i det danske uddannelsessystem.

Startskuddet har lydt til en helt ny måde at tænke uddannelse på i Danmark. Education Esbjerg lancerer i dag sit nye uddannelseskoncept med navnet E.1 [E-one], der især har øget trivsel som omdrejningspunkt. Visionen er at uddanne hele, stærke mennesker, der under uddannelsen bliver knyttet tæt sammen med regionens virksomheder. Konceptet sikrer de studerende det stærkeste udgangspunkt til at møde arbejdsmarkedet med mod, virkelyst og ansvar.

”Med uddannelseskonceptet E.1 skaber vi fremtidens rammer for uddannelse med de unge i centrum. Det er ikke bare en vision – det er en pligt. Vi er forpligtede til at tænke uddannelse anderledes og se på vores studerende på en ny måde for at skabe større trivsel, mere meningsfuldhed og bedre sammenhæng til arbejdsmarkedet. Sammen tager vi fremtiden i vores hænder og med E.1 sætter vi et aftryk, som grundlæggende kan ændre den måde, vi uddanner på,” siger Peter Kirk Larsen, en af initiativtagerne til projektet og medlem af bestyrelsen i Education Esbjerg.

Helt konkret består konceptet af tre søjler: Trivsel, virksomhedssamarbejde og digitalisering.Hver især velkendte fænomener i uddannelsessektoren – men i Esbjerg vil man nu bygge hele tilgangen til uddannelse op omkring de tre i forening.

”Vi har set mange eksempler på, hvordan henholdsvis trivsel, digitalisering og relationen til arbejdsmarkedet er indarbejdet på forskellige uddannelser. Hvad vi ikke har set, er en kombination af alle tre elementer. Det er det, som gør E.1 helt unik. Vi insisterer på at se de studerendes behov, give dem indsigt i deres mentale og sociale trivsel og lade dem tage ansvar for deres faglige udvikling ved at kombinere den med praktisk arbejde. De er mere end studentermedhjælpere for virksomhederne; de bliver betroede medarbejdere, der gør en forskel med deres faglighed – og bliver mere helstøbte mennesker undervejs,” siger Lone Saaby, direktør i Education Esbjerg.

Projektet vækker begejstring hos uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S). Ifølge ministeren passer ambitionerne for E.1 godt ind i regeringens ambition om at skabe attraktive studiepladser i flere dele af Danmark.

”Der ligger vigtige mål bag Education Esbjergs satsning og ambitioner. Projektet vil løfte Esbjerg som uddannelsesby til gavn for både de unge og arbejdsgivere i landsdelen. Tænkningen ligger godt i tråd med regeringens fokus på at skabe gode uddannelsesmuligheder over hele landet og at øge trivslen blandt studerende. At man er tæt på arbejdsmarkedet undervejs i sine studier, er også til gavn for de studerende. Jeg ser frem til at følge konceptet de kommende år,” siger Jesper Petersen.

E.1 skal fysisk bindes sammen i et helt nyt byggeri af international klasse. Det er det anerkendte arkitekthus Bjarke Ingels Group – BIG, der har lavet skitseprojektet for Education Esbjergs kommende vartegn, som består af i alt 30.000 m2 uddannelsesbygninger samt en masterplan for området Esbjerg Strand. Education Esbjerg har desuden indgået en samarbejdsaftale med AP Ejendomme om at realisere uddannelsesbyggeriet.

E.1 Building, Education Esbjerg. BIG Group
E.1 Building, Education Esbjerg. BIG Group
E.1 Building, Education Esbjerg. BIG Group
E.1 Building, Education Esbjerg. BIG Group
E.1 Building, Education Esbjerg. BIG Group
E.1 Building, Education Esbjerg. BIG Group
E.1 Building, Education Esbjerg. BIG Group
E.1 Building, Education Esbjerg. BIG Group

Igennem de seneste 23 år har SDU arbejdet målrettet med at opbygge regionale campusser med stærke uddannelses- og forskningsaktiviteter udenfor Odense. Det gælder også i Esbjerg, hvor vores campus bidrager med uddannelse og forskning og indgår i et tæt samarbejde med det omgivende lokalsamfund, som senest har resulteret i en kandidatuddannelse i medicin samt en jurauddannelse. Det er helt afgørende, at det gode samarbejde fortsat styrkes til gavn for studerende, universitet, virksomheder og lokalsamfund – det håber og tror jeg, at Education Esbjergs nye tiltag kan bidrage til,” siger Jens Ringsmose, der er rektor ved Syddansk Universitet.

Hos Aalborg Universitet ser man det store erhvervspotentiale i den grønne omstilling i regionen og samarbejder derfor med Education Esbjerg om udviklingen af en ny Power-to-X-kandidatgrad.

”På Aalborg Universitet bakker vi op om at skabe de bedste rammer for relevante uddannelsestilbud i Esbjerg. Vi har en lang tradition for at tilbyde uddannelser i Esbjerg, og derfor arbejder vi også konkret sammen med Education Esbjerg og samarbejdspartnere i regionen om at udvikle et Power-to-X uddannelsestilbud på kandidatniveau, hvis der kan findes de nødvendige midler. En uddannelsesspecialisering, der kan levere kandidater, der kan bidrage med løsninger til samfundets grønne omstilling,” siger Per Michael Johansen, rektor ved Aalborg Universitet.

Begge universiteter ser frem til at inkludere det regionale erhvervsliv i uddannelsesforløbene, som på den måde bliver helt unikke i forhold til, hvad man kender fra andre uddannelser i dag. Det er noget, som vækker stor begejstring hos Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen (V).

 “Det er fantastisk med et projekt med så store ambitioner på Esbjergs vegne. Tænk sig, at vi kan sætte Esbjerg på landkortet med så markant et byggeri samtidig med, at det nye uddannelseskoncept sætter banebrydende fokus på bedre trivsel blandt de studerende og øget samarbejde med erhvervslivet. Det er vigtigt for sammenhængskraften i hele Sydvestjylland, hvor konceptet uden tvivl bliver en vigtig grundsten for, at vi kan sikre kvalificeret arbejdskraft til vores erhvervsliv i fremtiden,” siger han.

FAKTA BOKS

FAKTA BOKS
– E.1 er et banebrydende uddannelseskoncept, der har særligt fokus på trivsel, virksomhedssamarbejde og digitalisering.

– Med en blanding af sociale aktiviteter, personligt tilrettelagte udviklingsforløb og løbende trivselsmålinger øges studerendes trivsel under uddannelse.

– E.1 bygger ovenpå Education Esbjergs allerede succesfulde initiativer – et mentorprogram samt et graduate program – og tilføjer løbende flere nye tilbud til studerende og virksomheder, der understøtter overgangen fra teori til praksis.

– E.1 er en 100 procent digitalt understøttet uddannelsesplatform, hvor ny teknologi skaber nye muligheder for samarbejde og læring.

– Hver tiende studerende har i en undersøgelse for Uddannelses- og Forskningsstyrelsen sagt, at de har mentale helbredsproblemer, der har varet over et halvt år.

– Af disse studerende svarer 20 procent, at deres mentale helbredsproblemer kraftigt begrænser dem i deres studier

– Bjarke Ingels har designet den i alt 100.000 m2 store bygning på Esbjerg Strand, som E.1 skal ligge i. Uddannelse kommer til at fylde 000 m2, mens 44.000 m2 fordeles til bolig og 16.000 m2 til erhvervslejemål.

Kontakt:
Pressen kan få yderligere information om projektet hos kommunikations- og presseansvarlig Camilla Hansen på telefon 42 67 00 38 eller ch@educationesbjerg.com

Seneste nyheder og pressedækning

Pressemeddelelse

November 4, 2024

Henrik Uhd Christensen hyldes med nyt studierejselegat ved E.1 Awards i Esbjerg

Studerende på de videregående uddannelsesinstitutioner i Esbjerg får nu en helt særlig mulighed for at forfølge deres faglige drømme i udlandet, takket være et nyt studierejselegat på 25.000 kr., etableret til minde om Henrik Uhd Christensen.

Artikel

November 4, 2024

Studiepraktikanter fik en smagsprøve på E.1 og studielivet

Studiepraktik 2024 er netop vel overstået. I den forbindelse har Education Esbjergs Student Life team afholdt et E.1 After Study event for 62 unge mennesker i alderen 18-22 år fra ungdomsuddannelser i hele landet, som i uge 43 var studiepraktikanter på hhv. Aalborg Universitet, Syddansk Universitet, Erhvervsakademiet og UC SYD i Esbjerg.

I Esbjerg er der glæde over aftalen om flere og bedre uddannelser i hele Danmark. Med aftalen vender regeringen og forligspartierne nu udviklingen, så der bliver flere videregående uddannelser uden for de store byer.
Artikel

November 1, 2024

Esbjerg oplever markant fremgang i kandidatoptaget på Syddansk og Aalborg Universitet i 2024

Der er der grund til optimisme og udsigt til flere studerende i Esbjerg. Nye tal viser nemlig en markant stigning i antallet af optagne studerende på kandidatuddannelserne på Syddansk Universitet (SDU) og Aalborg Universitet (AAU) i Esbjerg, hvor optaget er steget med hele 21% sammenlignet med 2023. Dette er ikke blot et tegn på en styrket indsats for at tiltrække studerende, men også et vidnesbyrd om Esbjergs evne til at fastholde og uddanne kandidater inden for områder, hvor der efterspørges arbejdskraft.

Debat

October 29, 2024

Uddannelsesreformen BØR blive vendepunktet for velfærdsuddannelserne

Debatindlæg fra Lone Saaby, direktør for Education Esbjerg og Claus Schmidt, direktør for UdviklingsRåd Sønderjylland