“I Education Esbjerg har vi ventet spændt på, at Christiansborgpolitikkerne gav hinanden håndslag på aftalen om flere uddannelser i hele landet. Nu er den her. Med aftalen er det cementeret, at ud over medicinuddannelsen åbner jura-uddannelsen også i Esbjerg. Uddannelserne Vej og Trafik og Idræt og sundhed er på listen over uddannelser, der er ambition om at flytte ud”, siger Henrik Uhd Christensen, bestyrelsesformand i Education Esbjerg og CEO i VIKING Life-Saving Equipment A/S.
Flere videregående uddannelser er meget vigtige for, at virksomhederne i Esbjerg og Sydvestjylland ikke skal mangle arbejdskraft.
Der er ros til, at aftalen giver bedre økonomiske vilkår til uddannelser uden for de største byer, og at parterne fandt flere midler i den sidste forhandlingsrunde Men aftalen kompenserer desværre slet ikke tilstrækkeligt for merudgifterne. For det er dyrere at drive uddannelser uden for de store byer, og det er meget dyrt at åbne uddannelser et nyt sted.
“Højere takster til uddannelser uden for de største byer og decentrale tilskud er gode nyheder. For i Esbjerg har vi ikke de kæmpestore hold på uddannelserne, som i København. Derfor er det dyrere for os at drive uddannelse end i de store byer. Det er aftalen med til at rette op på. Men aftalen kompenserer slet ikke tilstrækkeligt for den store udskrivning, det er at åbne nye uddannelser lokalt. De få midler til udflytning er en barriere for at åbne uddannelser lokalt og få dem til at lykkes”, siger Jesper Frost Rasmussen, borgmester i Esbjerg.
En anden torn i aftalen er, at det ikke som oprindeligt aftalt er 10 pct. af universitetspladserne, der flytter ud. Faktisk er det under 5%, der udflyttes. Det vil Esbjerg gøre noget ved. Derfor er samarbejde med universiteterne om at åbne flere uddannelser lokalt intensiveret.